Άρθρα

Το αριστερό χέρι του σκοταδιου, Ούρσουλα Λε Γκεν

0

Ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με καθαρά φεμινιστικά στοιχεία ριζοσπαστικά για την εποχή που εκδόθηκε, δηλαδή το μακρινό 1969, πριν 52 χρόνια!!

Αν μείνατε με το στόμα ανοιχτό (εγώ σίγουρα), κλείστε το μην μπει καμιά μύγα. Αρχικά να εξηγήσω μερικά πράγματα για την εν λόγω κυρία και συγγραφέα μας Ούρσουλα (κάναμε παρέα παλιά και με άφησε να την φωνάζω με το μικρό της). Η Ούρσουλα λοιπόν(1929-2018), γόνος ανθρωπολόγου πατέρα, και μητέρας συγγραφέως, όπως καταλαβαίνετε πήρε τα καλύτερα στοιχεία και των δύο καθώς και την απαραίτητη μόρφωση της εποχής. Δεν θα μπω παραπάνω στην βιογραφία της, μόνο θα τονίσω ότι σε όλα της τα έργα υπάρχουν έντονα τα στοιχεία της ανθρωπολογίας, κοινωνίας, πολιτισμού, του φεμινισμού καθώς και του Ταοϊσμού. Το πως όμως τα δένει όλα άρτια σε ένα καθαρά επιστημονικής φαντασίας κόσμο, μόνο η ίδια ξέρει. Δεν λείπουν ποτέ τα πολιτικά μηνύματα καθώς και το θέμα της σεξουαλικότητας (τόσο σημαντικό στις μέρες μας) των όντων.

Για να μην φάω όλο τον χώρο για την συγκεκριμένη βιβλιοάποψη, απλά εξυμνώντας την (ΘΕΑ) Ούρσουλα, ας μπούμε στο ζουμί του βιβλίου. Στο βιβλίο, Το αριστερό χέρι του σκοταδιού, ακολουθούμε τον Άι, έναν κάτοικο του πλανήτη Τέρρα, να βρίσκεται ήδη έναν ολόκληρο χρόνο στον πλανήτη Γκέθεν, με σκοπό να πείσει τα μεγάλα κεφάλια του πλανήτη, να τον πιστέψουν αρχικά, και σε συνέχεια να συμφωνήσουν να γίνουν ένας ακόμα από του πλανήτες της συμμαχίας. Το πως έφθασε στον πλανήτη αυτόν, Χειμώνα τον ονομάζουν λόγω πολικών ψύχων που επικρατούν, θα το διαβάσετε. Το τι γίνεται αναλυτικά θα το δείτε και μόνοι σας. Εγώ θα ήθελα να παραμείνω αρχικά στο φεμινιστικό στοιχείο του βιβλίου. Οι Γκεθιανοί δ-ε-ν έχουν συγκεκριμένο φύλλο. Ξανακλείστε το στόμα παρακαλώ… σας ευχαριστώ. Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι, είναι ανδρόγυνα. Κάθε μήνα ακολουθούν ένα κύκλο (μεταμορφώσεως ας το πούμε) όπου ποικίλει. Δηλαδή μπορεί να εμφανίσει αντρικά γενετικά όργανα, αλλά τον επόμενο να εμφανίσει γυναικεία και να είναι σε μια διαδικασία αναπαραγωγικής περιόδου. Δηλαδή να θέλει να τεκνοποιήσει. Πρώτο σημάδι του βιβλίου ότι συμβαίνει αυτό είναι με την εκφραση «Ο Βασιλιάς είναι έγκυος». Σε πολλά σημεία του βιβλίου ο Άι αναρωτιέται τις διαφορές των ανδρόγυνων με τους κατοίκους του πλανήτη του, όσον αφορά την σεξουαλικότητα, και όχι μόνο.

Ο Άι αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Βασίλειο, και να προχωρήσει στις επόμενες περιοχές όπου θα γνωρίσει φίλους αλλά και μπόλικους εχθρούς. Ένα ταξίδι στην πνευματικότητα, μία μόνο ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί, μια κοινωνία με σπιούνους (ποια δεν είναι άλλωστε), μια φυλακή, και ένα ταξίδι στους παγετώνες για να ανακαλύψει την συντροφικότητα και την αλήθεια. Εν τέλει τι θα γίνει; Τι θα χάσει και τι θα κερδίσει στην πορεία; Θα διώξει από πάνω του ότι είχε μάθει στον δικό του πλανήτη; Θα υιοθετήσει τις νόρμες των Γκεθιανών; Θα τους πείσει για τον σκοπό που έχει έρθει στον Πλανήτη τους; Μένει μόνο να το διαβάσετε! Και ναι το προτείνω με τα μάτια κλειστά!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μία ακόμα άποψη για το εν λόγω βιβλίο από τον αγαπημένο φίλο Μιχάλη, ο οποίος μιλάει, σίγουρα, καλύτερα από εμένα και τα εξηγεί τέλεια από όλες τις πλευρές.


Θέλω να πιστεύω πως σας πείσαμε να σπεύσετε να διαβάσετε το βιβλίο της Ούρσουλα. Μπορεί η ίδια να μην ζει πια αλλά τα έργα της είναι διαχρονικά και θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμη, ζωντανά και επίκαιρα!

Καλή συνέχεια!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *